Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
Miljöstödspengarna tog slut under utbetalningen
Utbetalningen av årets miljöstöd stoppades i onsdags efter att cirka 80 procent av stödpengarna har utbetalats.
? Förfarandet är under all kritik, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström, som fick reda på situationen i slutet på förra veckan genom ett rykte.
? När jag sedan ringde upp ministeriet för att höra om det stämde fick jag ett bekräftande svar. Men myndigheterna har ju vetat vilka pengar som budgeterats i lång tid och även ansökningarna om stöd har kommit in redan i slutet av maj. Det verkar nonchalant av ministeriet att inte informera om sådant i god tid.
Orsaken till den stoppade utbetalningen är att de pengar som reserverats i EU:s nuvarande budgetperiod i Europeiska utvecklings- och garantifonden har tagit slut. Nästa budgetperiod inleds 15 oktober. Det är cirka 13.500 gårdar som nu riskerar att måsta vänta på sitt miljöstöd.
Vilka som blir utan är tyvärr något oklart i skrivande stund, men enligt uppgift handlar det om en helt slumpmässig grupp. Som en tumregel kan man säga att de som har fått in stödpengar på sitt konto nu i de här dagarna, till exempel LFA-stöd, men inte miljöstöd fastän de sökt om det, kommer att få sin stödutbetalning när det finns pengar. De som inte har fått någonting har med all sannolikhet valts ut för granskning.
Också av LFA-stödet är det 5 procent som måste vänta med utbetalningarna. Det är ungefär 3.500 gårdar. Utbetalningen av LFA-stödet sker i alla fall normalt, de som nu har blivit utan är de som tagits ut för granskning, och vars granskning inte ännu är slutförd.
De utbetalade medlen fördelar sig jämnt mellan bas- och specialmiljöstöd, vilket alltså betyder, att utbetalningarna av båda de här stödformerna stoppades i veckan.
Knappt 306 miljoner euro har beviljats i miljöstöd i årets statsbudget. Av pengarna utgör EU:s andel drygt 167 miljoner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab