Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
Skyddet av flygekorren ska förbättras
Statsrådet har beslutat föreslå vissa ändringar i naturvårdslagen och skogslagen som gäller flygekorrar. Lagförslagen ger ett ökat skydd för flygekorrarna, men gör samtidigt att markägare för första gången nu kan söka om ekonomisk ersättning för de kostnader som skyddsåtgärderna orsakar.
Den främsta orsaken till att ändringarna i naturvårdslagen nu görs är EU-kommissionens påpekanden om att Finland inte följt det så kallade habitatdirektivet till punkt och pricka. EU-kommissionen har hotat dra Finland inför EU-domstolen om inte ändringar görs.
SLC:s jurist Helena Ålgars konstaterar att lagförslaget är ett steg i rätt riktning, men ännu måste finansieringsfrågan lösas.
- Markägaren bör garanteras ersättningar i samtliga fall där de råkar ut för förluster.
Statsrådet har också föreslagit ett par ändringar i skogslagen med anledning av flygekorrarna. Enligt förslaget måste skogscentralerna till exempel genast informera markägaren om det finns flygekorrar på områden där man planerar avverkning.
Under diskussionerna i statsrådet kom man också fram till att det finns ett behov av att göra en ordentlig inventering av flygekorrbeståndet i vårt land. Uppskattningarna av antalet flygekorrar varierar i dagens läge mellan 10.000-50.000. Meningen är kartläggningen skall göras inom de närmaste åren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab