Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
Virkesleverans med sänkta tillägg
Höstens leveranser i Österbotten görs med sämre lönsamhet. Tillägget för tidig leverans av virke är slopat eller kraftigt minskat. Södra skogsreviret har prisnivån säkrad för säsongen.
- Vi hann skriva kontrakt innan industrin gick ut med prissänkningar. Vi har kontrakt som medger virkesaffärer till stabilt pris åtminstone till nyår, och delvis ända fram till april nästa år.
Ragnar Gartz på Södra skogsreviret uppmanar säljvilliga skogsägare att ta kontakt med revirets instruktörer. Budskapet om lägre priser håller alltså inte streck inom revirets verksamhet.
- Det gäller att smida medan järnet är varmt, vi vet ingenting om hur priserna ser ut nästa år. Gartz bekräftar, att det så kallade tidighetstillägget också i landets södra regioner är lägre än förut. Nivån varierar. Det drabbar ändå inte de nyländska skogsägarna i nämnvärd grad.
- Revirets priser är i år också utan tidighetstilläggen ovanligt konkurrenskraftiga.
I Österbotten är läget ett annat. Tidighetstillägget har varit en klar lönsamhetsfaktor för det leveransvirke som kunnat säljas om hösten. Såväl självverksamma skogsägare som skogsvårdsföreningarnas drivningstjänster drabbas.
Orsakerna till det närmast obefintliga tillägget för höstens leveranser är två, berättar Per-Henrik Storbäck, distriktschef på Metsäliitto i Vasa.
- För det första har tidighetstillägget inte haft önskad effekt. Största delen av det virke markägarna avverkar själv levereras fortfarande på vårvintern. Leveransvirke avverkat inom föreningarnas drivningstjänst har varit jämnare utspritt över året. Den andra orsaken är att massavedslagren är för stora just nu.
Storbäck poängterar vikten av färskt virke. Det finns alltså inget intresse att den här hösten sporra skogsägarna till livlig leveransförsäljning. Leveransavverkningar ger till övervägande delen massaved.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab