Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
Rotpriserna har sjunkit
Virkespriserna har under sommaren sjunkit tydligt visar Skogsforskningsinstitutet Metlas statistik. Under augusti månad var rotpriserna i medeltal 2,3 procent lägre, jämfört med samma månad senaste år.
För massaveden betalades rotpriser som rentav var 6 procent lägre än i augusti 2002. Priset på tallstock sjönk under ett år med omkring en procent, medan priset på björkstock sjönk med drygt 4 procent. Granstock är den mest efterfrågade varan i virkeshandeln och de rotpriserna höll sig på samma nivå som i augusti för ett år sedan.
Samma sjunkande trend märks även i leveranspriserna, de var i augusti 2,4 procent lägre än under samma tid senaste år. Mest sjönk leveranspriserna på björkstock och granfibermassa, med 5 procent.
Samtidigt var det under augusti stillsammare på virkesmarknaden än normalt. Totalt köpte industrin in 2,5 miljoner kubikmeter virke från privatägda skogar, vilket är en minskning med 12 procent från senaste år. Handeln med björkstock sjönk mest, med 29 procent, men även mängden björkmassa sjönk med så mycket som 17 procent. Däremot håller handeln nu på att piggna till. Under de två första veckorna i september köpte industrin in nästan 2 miljoner kubikmeter virke.
De totala köpta virkesmängderna var under tidsperioden januari-augusti 21,4 miljoner kubikmeter, vilket är 6 procent mer än senaste år. De inköpta mängderna timmer ökade med 8 procent och mängden massaved med 4 procent. Bara under åren 1994-1995 har man kommit upp till större mängder inom virkeshandeln än i år.
Av den mängd virke som industrin kommer att behöva i år var omkring 60 procent inköpt i mitten av september.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab