Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
Tyska skogsägare protesterar mot Greenpeace-propaganda
Nyligen belägrade skogsägare och skogsarbetare miljöorganisationen Greenpeaces tyska huvudkontor i Hamburgs hamn. Anledningen är en ny broschyr som organisationen har givit ut. Enligt broschyren är det inte ekologiskt försvarbart att köpa trävirke i furu, gran och lärk, eftersom det kan härstamma från hotade urskogar - bland annat i Finland.
Miljöorganisationens nya broschyr retar skogsägarna samtidigt som den sätter ny fart på stridigheterna mellan de två konkurrerande certifieringssystemen PEFC och FSC.
Enligt broschyren kan furu, gran och lärk kategoriseras som kritiska trädslag som borde undvikas av konsumenterna. Greenpeace är ute efter att varna för virke från illegal avverkning i urskogar, men man får intrycket att varningen gäller allt virke av de nämnda träslagen.
Ofattbart, säger de tyska skogsägarna och protesterar mot att jämställas med illegala träproducenter. De tre träslagen täcker två tredjedelar av landets skogsareal. Broschyren misskrediterar hela den tyska skogsnäringen, kontrar skogsägarna.
Sex miljoner hektar skog i Tyskland har certifierats enligt PEFC-systemet. Men Greenpeace hävdar att systemet inte särskiljer mellan inhemskt trävirke och trä som härstammar från länder som hugger ner sina urskogar. Som exempel nämner miljöorganisationen Malaysia, Kanada och USA, alla medlemmar i skencertifieringen PEFC, som Greenpeace uttrycker det.
Endast trä som bär FSC-stämpeln är rekommendabelt, framhåller Greenpeace. Organisationen låter bland annat förstå att PEFC bidrar till att skydda förstörelsen av urskogar i Finland.
Organisationen hävdar att de tyska skogsägarna kringgår FSC-kraven genom att ansluta sig till PEFC. FSC är det enda certifieringssystem som har godkänts av miljöorganisationerna. PEFC är däremot det system som har den största anslutningen världen runt.
Enligt PEFC-Deutschland är Greenpeace bara ute efter att säkra monopolet för FSC-certifikatet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab