Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
Fischler vill reformera EU:s sockerordning
Sockerbetsodlingen har hittills får vara i fred för reformer, men nu tar kommissionen sockerordningen under lupp. Agrarkommissionär Franz Fischler lade på tisdagen fram tre reformalternativ till debatt. Alternativen är att fortsätta med det gamla systemet, att ta bort kvoterna och sänka priset eller att släppa sockerhandeln fri.
EU:s sockerordning från 1968 gäller i sin nuvarande form fram till den 30 juni 2006. Därför är det hög tid att ta sig en funderare över fortsättningen, menar agrarkommissionär Franz Fischler. Han efterlyser en mer marknadsorienterad sockersektor, som också borde innehålla fler ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbara element.
Fischler vill starta en intensivdebatt om sockerordningen och gav själv startskottet inför EU-parlamentet i Strasbourg. Han lade fram tre alternativ, så kallade optioner, vilkas konsekvenser under hösten ska debatteras och analyseras. Diskussionerna ska utmynna i ett slutligt lagförslag som kommissionen ska lägga fram nästa år.
Den första optionen utgår från att det nuvarande systemet med kvoter och garantipriser fortsätter efter 2006. Man måste emellertid göra vissa förändringar jämfört med den nuvarande marknadsordningen med hänsyn till redan ingångna avtal. I fall av status quo förblir sockerordningen komplex. En fortsättning med det nuvarande systemet medför heller inga nya miljöfördelar. Den snedvridna konkurrenssituationen förblir i kraft.
Scenariot sänkta priser ska tillåta priset på den inre marknaden att anpassas till importpriserna. Efter en stegvis stabilisering av införsel och produktion skulle produktionskvoterna fasas ut. Prissänkningen skulle huvudsakligen ske genom en sänkning av importtullarna, som nu håller det europeiska sockerpriset på en nivå som överstiger världsmarknadspriset.
Experter anser att priset på sikt stegvis skulle komma att sänkas med upp till 50 procent fram till 2013. För konsumenterna betyder ingreppet billigare socker i butikerna, för odlarna ytterst kännbara konsekvenser.
För att mjuka upp effekten av de sänkta priserna överväger kommissionen att införa ett frikopplat stöd till sockerbetsodlarna. Stödet skulle emellertid delvis vara kopplat till produktionen för att förhindra att sockerbetsodlingen i Europa skulle reduceras alltför mycket.
Den tredje optionen avser en total avreglering av sockermarknaden, där alla former av garantipriser, kvoter och tullar avskaffas. I ett sådant läge räknar experterna med att 75 procent av betodlingen i Europa kunde slås ut. EU-kommissionen överväger emellertid också här ett frikopplat stöd till betodlarna som en kompensation för förlusterna.
Under hösten ska EU:s agrarministrar diskutera kommissionen optioner. Fischler hoppas kunna lägga fram ett formellt lagförslag i början av 2004.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab