Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
Sockerbranschen varnar för förödande konsekvenser
En avreglering av den europeiska sockermarknaden skulle kosta det europeiska lantbruket 270.000 arbetsplatser, samtidigt som mer än 130 sockerbruk får stänga. Det säger den tyska sockerbranschens riksförbund i en kommentar till EU-kommissionens reformplaner.
Tyskland är Europas största sockerproducent. De tyska betodlarna och sockerföretagen är oroade över kommissionens planer att reformera sockermarknadsordningen. Enligt förbundet säkrar den europeiska sockerordningen från 1968 existensen för den europeiska sockerproduktionen. Utan en sockerordning skulle många familjejordbruk inte längre överleva.
Kommissionens reformförslag skulle enligt utlåtandet i första hand gynna ett litet antal tredje länder, framför allt Brasilien. Landet har mer än fördubblat sin sockerproduktion sedan början av 1990-talet och exporterar i dag tio gången mer socker än för tio år sedan. I dag är Brasilien världens största producent och exportör av socker.
Den tyska sockerbranschens förbund påminner om att Brasiliens kraftiga expansion har varit möjlig genom att produktionen sker till lägsta möjliga sociala kostnader och miljöstandarder. Dessutom subventioneras produktionen massivt av staten.
Föreningens ordförande Hans-Jörg Gebhard kräver efterlyser en realistisk reformoption. Det bästa vore en lösning där den nuvarande sockerordningen vidareutvecklas i kombination med införselgarantier för de fattigaste länderna.
Gebhard understryker att den europeiska sockerindustrin är beredd att starkare anpassa sin produktion till den inre marknadens behov, samtidigt som man beaktar utvecklingsländernas intressen. Kombinationsmodellen är det bästa sättet att tillfredsställa båda målsättningarna, tillägger han.
Också det tyska producentförbundet DBV har tagit avstånd från kommissionens reformplaner. Enligt producentordföranden Gerd Sonnleitner är varken avreglering eller massiva prissänkningar med avskaffade kvoter någon god grund för en reform.
Sonnleitner underströk att det misslyckade WTO-mötet i Cancún visar att EU måste se över sina intressen i sockersektorn tillsammans med de 49 fattigaste utvecklingsländerna. Han manade EU-kommissionen att utveckla det nuvarande systemet i kombination med ett gränsskydd och garanterade införselmängder från de fattigaste länderna i tredje världen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab