Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
EU frikopplar stöden för medelhavsprodukter
EU-kommissionär Franz Fischler efterlyser långtgående reformer inom produktionen av tobak, olivolja och bomull. Kärnpunkten är en frikoppling av produktionen. Men Spanien och Italien har redan protesterat mot planerna och EU-kommissionen kan vänta sig en hård dust med alla medelhavsländer.
Om de produktionsbaserade stöden slopas räknar medelhavsländerna med dramatiska konsekvenser. EU-kommissionen har därför valt att mjuka upp förslaget genom att frikoppla bara 60 procent av produktionen av olivolja och bomull. De resterande 40 procenten får medlemsländerna fördela som direktstöd och arealstöd. Den totala stödsumman kommer inte att minskas.
EU-kommissionen vill också frikoppla 70 procent av tobaksstödet. Tjugo procent av stödet ska användas för att finansiera en nedskärning av tobaksodlingen. Samtidigt vill man fasa ut EU:s tobaksfond, som finansierar kampanjer mot rökning och betalar ut kompensation för odlare som upphör med näringen.
EU:s lantbruksministrar ska diskutera förslagen under sitt möte på måndag. Fischler vill slå fast reformerna i november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab