Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2003 / LF
EU vill fortsätta förhandla via WTO
- Trots fiaskot i Cancún anser EU:s medlemsländer att världshandelsrundan ska gå vidare. Multilaterala förhandlingar har prioritet inom EU, sade agrarkommissionär Franz Fischler vid agrarministrarnas inofficiella möte i Taormina på Sicilien.
EU försöker nu formulera en strategi för att återuppliva den så kallade Doha-rundan. Därmed vill man visa att de fattiga länderna vinner på en liberalare världshandel. EU vill också försöka skapa en dialog med de så kallade NGO:s, de icke-regeringsbundna organisationerna för att framhålla fördelarna med EU:s WTO-förslag.
I Taormina fattades inga beslut, men Franz Fischler framhöll att unionen måste hålla fast vid de reformer man redan har beslutit om trots att WTO-rundan stampar på stället. Han tillade att EU kommer att gå vidare med nya reformer inom bland annat socker, olivolja, tobak och bomull.
EU oroar sig framför allt över att USA utnyttjar sammanbrottet i Cancún till att föra liberaliseringen av världshandeln vidare genom bilaterala eller regionala avtal. Redan i Cancún undertecknade USA nya avtal med Chile och Singapore.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab