Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.9.2003 / LF
Sena förhandlingar om stödpaketet i år
Beredningen av nästa års stödpaket har äntligen inletts mellan jord- och skogsbruksministeriet och producentorganisationerna.
- Att beredningen inleds senare än normalt beror på att många frågor ännu är öppna, säger SLC:s representant i lantbruksförhandlarnas beredningsgrupp Tage Ginström. Till exempel vad gäller fortsättningen på 141-stödet saknar vi ju uppgifter om vad stödnivåerna kommer att vara nästa år. Trots det måste vi i alla fall gå vidare med beredningen, så att parterna i god tid före årsskiftet kan fatta de nödvändiga besluten.
- Beredningsgruppen har också dragit upp en tidtabell för sitt arbete och räknar med att vara klar till början av december då producentorganisationernas beslutande organ sammanträder. För SLC:s del blir det den 2 december då förbundsfullmäktige sammanträder i Åbo.
Förhandlingarna om artikel 141 pågår ännu, men det är knappast möjligt att uppnå en lösning inom de närmaste veckorna. Förhandlingar förs på tjänstemannanivå, men de politiska besluten kan fattas tidigast i slutet av månaden då jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) träffar EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler.
- Det är inte sannolikt att parterna når överenskommelse då, anser Tage Ginström. Det finns för många stora frågor öppna. Det är i alla fall önskvärt att vi får en lösning i god tid före årsskiftet, så att inte allt är öppet ända till sista stunden. En lösning måste vi ju få i vilket fall som helst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab