Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.9.2003 / LF
Mera medel för CAP-stöd i nästa års statsbudget
En betydlig höjning av anslaget för CAP-stödet jämfört med ministeriernas förslag i början av augusti innehåller det förslag till statsbudget för nästa år som regeringen avgav i tisdags. Då var summan 456,3 miljoner men nu är den uppe i knappt 501,8 miljoner euro. I år är summan 455,8 miljoner euro.
Att summan nu blev så mycket större beror på att man inte hade siffror på effekterna av EU:s jordbruksreform under beredningen i somras. I budgetrian fanns däremot siffrorna tillhanda. Det handlar alltså om kompensation för de produktvisa inkomstbortfallen och en förhöjning av torkningsstödet som genomförs redan nästa år.
Största delen går som kompensation till mjölkproduktionen och även torkningsstödet står för en betydande del. En mindre del är för olje- och proteinväxter.
Eftersom utfallet av 141-förhandlingarna är oklart har en nivåförhöjning på 141-stödet till södra Finland emellertid inte beaktats i budgetförslaget.
I enlighet med regeringens tidigare överenskommelse i samband med budgetrian tar man inte ställning i budgetförslaget till om primärproducenterna ska omfattas av reformen om mervärdeskatten. Därför har regeringen lämnat reformens eventuella ekonomiska effekter utan kommentarer.
Vad gäller överföringen av medel till Gårdsbrukets utvecklingsfond heter det nu som en fotnot i motiveringarna att "man" har beredskap att använda knappt 14,1 miljoner euro till åtgärder för utveckling av jordbrukets struktur och övriga utvecklingsåtgärder som jord- och skogsbruksministeriet fastställer.
LFA-stödet föreslås nu bli drygt 422,73 miljoner euro nästa år. I sitt förslag från i somras hade finansministeriet en 10 miljoner mindre summa, eftersom ministeriet räknade med att det beloppet kunde överföras från årets anslag.
I övrigt stämmer regeringens budgetförslag för jord- och skogsbrukets del mycket långt med de siffror som presenterades i LF i början av augusti.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab