Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.9.2003 / LF
ÖSP:s trädgårdsodlare tryckte på för högre inkomststöd
- Det viktigaste var att vi fick en chans att föra fram vår vädjan om en hållbar stödlösning. Så sammanfattade ÖSP:s trädgårdsombudsman Bo Linde de österbottniska trädgårdsodlarnas uppvaktning av jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (centern). Närvarande var också andra finansminister Ulla-Maj Wideroos (sfp).
I uppvaktningen deltog förutom Bo Linde, Jan-Erik Häggvik och Ove Grandell från ÖSP:s trädgårdsutskott och ÖSP:s ordförande Nils-Anders Granvik också stadsdirektören i Närpes Gustav Skuthälla och stadsstyrelsens ordförande Per-Ole Lundell (sfp).
- Vi ville speciellt lyfta fram behovet av ett bättre inkomststöd till växthusodlingen, berättade Bo Linde efter uppvaktningen. Vi vet alla att efter EU-anslutningen har inkomsterna minskat, samtidigt som produktionskostnaderna har ökat speciellt vad gäller energi och andra förnödenheter.
- Vi diskuterade också en sänkning av bränsleacciserna, men å andra sidan måste vi erkänna att det är inkomststödet som har den avsevärt största betydelsen.
I förhandlingarna mellan EU och Finland om ett fortsatt stöd enligt artikel 141 diskuterar man nu ett riktat LFA-stöd till djurhållningen och ett högre investeringsstöd. För trädgårdsproducenterna är det i alla fall det traditionella arealstödet som är absolut viktigast. Dessutom passar ett förhöjt investeringsstöd illa in på den inhemska marknaden för gurka och tomat, som från tidigare lider av överproduktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab