Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.9.2003 / LF
Forskning ger fakta om husdjurslukter
Det finns regler för hur nära bosättning man får bygga husdjursanläggningar, men hittills har ingen i Finland undersökt hur mycket djuren egentligen luktar och hur lukten uppfattas av omgivningen. Nu klarläggs luktolägenheter från djurstall från många olika synvinklar.
Den pågående undersökningen har två mål. Dels vill man undersöka hur nära bosättning man kan bygga husdjursanläggningar utan att lukterna uppfattas som störande och på basen av undersökningen kunna skapa gemensamma spelregler för luktutsläpp.
Bland annat vill man få ett hum om hur mycket till exempel ett svin i medeltal avsöndrar lukt. Det andra målet är att undersöka olika luktbegränsande åtgärder. Fyra anläggningar, två med svin och två med slaktkycklingar, är med i undersökningen.
Med tanke på lukterna är svingårdarna det största problemet. Att även broilerfarmer togs med i undersökningen beror på att deras antal ökar, och att det dessutom ofta handlar om stora anläggningar.
Mona Arnold, specialforskare vid den statliga forskningsanstalten VTT, är övertygad om att empirisk forskning i Finland om lantbrukets luktutsläpp behövs. Förra året skrev hon en rapport om hur luktolägenheter har undersökts i andra länder och vilka kriterier som där gäller.
- Jag blev överraskad av hur mycket som forskats inom området i andra länder, såsom Tyskland, Holland och Danmark. I Finland har vi hittills saknat sådan forskning, och det går inte automatiskt att tillämpa resultaten från andra länder på våra förhållanden.
Förhållandena i Finland skiljer sig på många sätt från förhållandena i Mellaneuropa. Som exempel nämner Mona Arnold torv, som har en lukthämmande effekt, och som hos oss används som underlag. Likaså påverkas luktavsöndringen av våra kalla vintrar. En orsak till att man forskat mindre om husdjursstallens luktutsläpp här är landets glesa bosättning och att luktproblemen överlag är mindre.
- I motsats till många länder i Europa har vi utrymme att bygga på i Finland, så nya anläggningar kan ofta byggas långt från bosättningen. Problem uppstår då äldre anläggningar ska utvidgas och det finns annan bosättning i närheten.
Tvister om var man får bygga husdjursanläggningar och hur stora de får vara har förekommit även i finländska domstolar, och motiverar ytterligare faktabelägg på luktolägenheter från lantbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab