Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.9.2003 / LF
Musteri startar i Nagu under hösten
För några veckor sedan gick åboländska äppelodlare samman i ett andelslag och om några veckor startare ett musteri sin verksamhet. Medlemmarna uppgår till drygt ett tiotal odlare i Houtskär, Korpo, Nagu och på Kimitoön. Stommen utgörs av nya odlare som inlett äppelodling åren 1999-2000. Andelslaget Åbolands Skärgårdsprodukter varken äger eller driver musteriet direkt, utan man köper de tjänsterna av företagaren Jouni Hautala.
Hautala, tjänstledig planerare vid Åbo Yrkeshögskola, startade musteriet i Pargas för några år sedan men nu då verksamheten ökar blev det aktuellt att förlägga det till Nagu.
- Odlarna producerar äppel och av andra klass äppel gör Hautala äppelmust och marknadsför den. Det är bättre att musteriet finns i Nagu, eftersom de flesta av odlarna finns just i den väståboländska skärgården. Många är intresserade av att sälja både äppel och must direkt från gården, säger Margaretha Rajakangas, projektledare för Åbolands Skärgårdsprodukter inom Region Åboland r.f.
De stora volymerna äppel, de av första klass, går dock fortsättningsvis till handeln i Helsingfors, Tammerfors och Åbo. Rajakangas har byggt upp både marknadsföring och logistik som enligt äppelodlaren Torbjörn Dahlén fungerar bra och gett odlarna tillskott i försäljningen.
För marknadsföringen i butikerna har man låtit göra speciella äppellådor med äppellogo och texten Skärgårdsprodukter. Man har också låtit trycka informationsmaterial om åboländska äppel. Efterhand kommer Andelslaget Åbolands Skärgårdsprodukter att börja marknadsföra även andra produkter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab