Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.9.2003 / LF
EU tömmer interventionslager
Denna vecka börjar EU sälja ut spannmål från sina interventionslager. Spannmålen går inte på export utanför EU, utan säljs på den inre marknaden i EU. Bakgrunden till försäljningen är torkan i södra och östra Europa, vilken lett till att priset på bland annat foderspannmål stigit kraftigt. Genom att släppa ut interventionsspannmål på marknaden hoppas kommissionen på att prishöjningen skall stävjas.
Eftersom man i Finland inte haft någon brist på foderspannmål bedömer Jukka Virolainen, som är överinspektör på jord- och skogsbruksministeriet, att försäljningen inte kommer att påverka de finländska priserna i någon större omfattning.
- Om vi får några marknadsreaktioner i Finland kommer de att komma senare och vara mer dämpade.
Omkring 1,35 miljoner ton spannmål är det som EU kommissionen i första ronden bjuder ut till högst betalande. I går torsdag hade EU:s förvaltningskommitté för spannmål ett möte där de första köpbuden behandlades. Jukka Virolainen bedömde på onsdagen att största delen av det spannmål som bjuds ut troligen går åt.
Största delen av spannmålen, det vill säga omkring 730.000 ton är råg från Tyskland. Stora delar av råglagret är överårigt och kommer därför att användas till foder och inte brödsäd. En liten mängd av det lager som säljs är durumvete, medan 550.000 ton är korn. Av kornet kommer 18.300 ton från Finland.
Totalt finns det knappt 7 miljoner ton spannmål i EU:s interventionslager. Om försäljningen av det första partiet går bra så bedömer Jukka Virolainen att mer spannmål bjuds ut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab