Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.9.2003 / LF
FN-avtalet om GMO har trätt i kraft
Det så kallade Cartegena-protokollet har ratificerats av 57 länder och har nu trätt i kraft. Protokollets syfte är att reglera export och import av genetiskt modifierade organismer. Ett mottagarland kan enligt protokollet vägra att importera livsmedel som består av gentekniskt modifierade organismer.
Förhandlingarna om protokollet avslutades vid ett FN-möte i Montreal 29 januari år 2000. Namnet kommer av att den första diskussionen runt protokollet fördes i Cartagena, Colombia. Avtalet trädde i kraft senaste torsdag trots motstånd från USA. Hittills har 103 länder undertecknat avtalet.
EU:s miljökommissionär Margot Wallström påpekar att avtalet lägger fast internationella regler för handeln med GMO. Enligt Wallström bidrar detta till att öka förtroendet för biotekniken och ger i synnerhet utvecklingsländerna en bas för viktiga beslut på området. EU och medlemsländerna Spanien, Nederländerna, Österrike, Danmark, Sverige, Luxemburg och Frankrike har ratificerat avtalet. Wallström uppmanar nu övriga EU-länder och de nya medlemsländerna att göra detsamma.
Protokollet är inte underordnat andra internationella överenskommelser. Vid en tvist ska protokollet därför ha samma betydelse som de handelsavtal som finns under världshandelsorganisationen WTO.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab