Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.9.2003 / LF
Det brådskar med stöd för havreexporten
Finland ber EU-kommissionen om att utlysa en anbudstävling på export av havre så fort som möjligt så att havreexporten till USA kan bli lönsam. Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (centern) har lämnat en skrivelse till EU:s jordbrukskommissionär Franz Fischler om saken förra veckan.
På grund av ogynnsamma väderförhållanden blir skörden i unionen i år mindre än vad man räknat med. EU:s förvaltningskommitté för spannmål beslöt därför i juli att begränsa spannmålsexporten till länder utanför unionen både från interventionslagren och från fria marknaden genom att avbryta alla exportanbudstävlingar.
Den spannmål som funnits i interventionslagren har man också börjat sälja på unionens inre marknad för att främja tillgången till foderspannmål. På samma gång kommissionen beslutat att inte öppna en exportanbudstävling för havre.
Från Finland borde vi enligt beräkningar få exporterat 450.000 ton havre, vilket motsvarar genomsnittet under fem år. Den havre som odlas i de nordiska länderna har traditionellt exporterats till Nordamerika. Nu hotar fördröjningen av exportanbudstävlingen att ge andra starka exportländer ett övertag.
USA importerar, men priset där är lägre än de två föregående åren. Speciellt Kanada har gått hårt ut på marknaden efter två tidigare svaga skördeår. Utan exportstöd är det således ingen ekonomi i att exportera havre från Finland och Sverige till USA just nu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab