Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
12.9.2003 / LF
Totalskörden av brödsäd ökar
Totalskörden av brödsäd, det vill säga råg och vete, stiger i år till över 700 miljoner kilo. Det betyder en ökning på över 11 procent jämfört med förra året. Totalskörden av fodersäden korn och havre ser ut att bli sedvanlig. Jämfört med förra året sjunker mängden fodersäd med cirka 7 procent.
Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral TIKE publicerade förra veckan sin andra skördeuppskattning för säsongen. I år har tröskningen fördröjts av det ostadiga vädret, och ännu förra veckan tröskades spannmål på flera håll. Regnets inverkan på skördens kvalitet och mängd ses först då spannmålen är bärgad.
De största skillnaderna i skördemängderna jämfört med tidigare år beror på den ökade odlingsarealen. Enligt skördeuppskattningen bli totalskörden av spannmål normal, cirka 3,8 miljarder kilo.
Årets skörd av vårvete ser ut att bli exceptionellt stor, hela 520 miljoner kilo. Sedan man på 1920-talet började föra statistik på skördemängderna har man hittills aldrig överskridit 500 miljoner kilo. Jämfört med förra sommaren stiger skörden i år ändå bara med cirka 8 procent, då vårveteskörden också år 2002 var förhållandevis stor.
Rågskörden stiger endast en aning jämfört med förra året. Den sammanlagda mängden brödsäd stiger med 11 procent från förra året, och skörden är den fjärde största i Finlands historia. Det blir ingen toppskörd av havre i år. Havreskörden minskar med cirka 130 miljoner kilo från förra året, vilket betyder att exportbehovet minskar med motsvarande mängd. Även kornskörden blir mindre, så fodersädskörden minskar märkbart mindre från i fjol.
Odlingsarealen för rybs och raps har ökat och skörden närmar sig 120 miljoner kilo, medan potatis och sockerbeta odlas i mindre skala än förra året. För tillfället är skördeutsikterna för potatisens del medelmåttiga och för sockerbetans del en aning sämre än i fjol.
Totalskörden av sockerbeta och potatis ser ut att bli cirka 15 procent sämre i år än förra året, men höstens väderleksförhållanden påverkar ännu avgörande på den växande sockerbetan. Skörden av torrhö torde vara på samma nivå som förra året, medan ensilageskörden kan stiga med upp till 18 procent.
Uppgifterna om skördenivån är baserade på en uppskattning som de sakkunniga på landbygdscentralerna och Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi har givit gällande sitt eget område enligt situationen den 25 augusti.
Den slutliga på odlarnas uppgifter baserade skördeberäkningen publiceras i slutet av november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab