Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.9.2003 / LF
Sockerbetsskörden mindre än normalt
I Sverige, Danmark, Tyskland och Litauen väntar Danisco en god sockerbetsskörd, men för Finlands del är situationen inte lika bra. Daniscos andra provupptagning publicerades förra veckan och visar att den inhemska sockerbetsskörden i år blir 32,3 ton betor per hektar. Genomsnittet för de senaste fem åren är 35,1 ton betor per hektar. Sockerfabrikerna i Säkylä och Salo börjar ta emot sockerbetor från och med oktober.
Lantbruksdirektör Esko Lindstedt vid Sucros säger att situationen inte är så entydig som Daniscos provupptagning visar.
- I år har variationerna mellan regionerna varit ovanligt stora och i Salo och Tavastland är man till och med lite över medeltalet för sockerbetor per hektar. Även i Österbotten är situationen bara en aning sämre än genomsnittsår, medan det ser sämre ut i västra Finland, vid Åbo och Säkylä.
Sockerbetorna växer fortfarande, vilket betyder att höstens väderlek inverkar på den slutliga skörden. Sockerhalten i de finländska betorna är enligt provupptagningen 14,1 procent, medan sockerprocenten i ett femårsperspektiv i medeltal är 15,6.
I Finland räknar man med att i år få 4,58 ton socker per hektar, genomsnittet för de senaste fem åren är 5,49 ton socker per hektar. Årets sockerkvoter fylls med så kallat C-socker från förra året.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab