Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.9.2003 / LF
Fler företagarkvinnor behövs på landet
För att landsbygden skall hållas levande även i framtiden borde fler åtgärder vidtas för att få kvinnor och ungdomar att bli företagare. Det konstaterar andra finansminister Ulla-Maj Wideroos (sfp).
Wideroos konstaterar att näringsstrukturen på landsbygden i dagens läge allt mer verkar stöda sig på två ben, nämligen jordbruket och den offentliga sektorn. Och de näringsgrenarna kommer i framtiden troligtvis att sysselsätta mindre folk än i dagens läge.
- Den offentliga sektorn sväljer inte en lika stor del av den kvinnliga arbetskraften som tidigare. Därför måste man göra något för att skapa fler arbetsplatser, speciellt åt kvinnorna på landsbygden.
Wideroos talar för att fler åtgärder borde göras för att stimulera företagsverksamheten på landsbygden. Det förslag som finns om en glidande momsskala för småföretagare är inte tillräckligt enligt henne. Man borde dessutom vidta åtgärder som skulle locka ensamma företagare att anställa personal.
Möjliga verktyg för att minska anställningströskeln kunde enligt Wideroos vara sänkta arbetsgivarutgifter och sänkta skatter under en övergångsperiod. Om man ger skattelättnader för småföretagare berör det förstås både företagare i städerna och på landsbygden. Men när det gäller företagande på landsbygden är ministern beredd att ge ytterligare lättnader i omkostnaderna i förhållande till tätorterna.
- Vi har ju på gång ett experiment med lägre arbetsgivaravgifter i Lappland och skärgårdskommunerna. Försöket har inte kommit så långt ännu, men om det lyckas bra så kan systemet med sänkta arbetsgivaravgifter säkert utvecklas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab