Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.9.2003 / LF
Lagförslag kan göra det enklare att anställa utländsk arbetskraft
Om förslaget till ny arbetslagstiftning godkänns av riksdagen blir det enklare att från och med maj nästa år anställa utländsk arbetskraft. Enligt förslaget skulle arbetstillståndet och uppehållstillståndet slås ihop till ett särskilt uppehållstillstånd för arbetstagare. Tillståndet ansöks antingen i Finland av arbetsgivaren eller i utlandet av arbetstagaren. Lovet ska vara i kraft före den utländska arbetaren kommer till Finland.
För trädgårdssektorns del innebär den förnyade arbetslagstiftningen för de utländska arbetarnas del också en annan förenkling. Om lagförslaget godkänns får plockare av bär, frukt och grönsaker vistas i Finland i tre månader utan uppehållstillstånd.
Inom lantbruket är behovet av säsongarbetskraft stort, och bristen på inhemsk arbetskraft gör den främmande arbetskraften oumbärlig. Förra året beviljades 21.807 arbetstillstånd, och av dessa var 8.400 inom trädgårdsbranschen och knappa tusen inom lantbruket, skriver Maaseudun Tulevaisuus.
För lantbruket och trädgårdssektorn sammanlagt beviljades 43 procent av arbetstillstånden, och det var därmed den största gruppen.
Den största delen av de utländska arbetarna i Finland kommer från de baltiska länderna och Ryssland. På arbetsministeriet tror man att antalet ryska arbetare i framtiden kommer att öka, då levnadsstandarden i de baltiska länderna så småningom blir högre och de lågavlönade arbetsuppgifterna då mindre lockande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab