Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.9.2003 / LF
Valtra säljs till amerikanska AGCO
Konekoncernen säljer traktortillverkaren Valtra till amerikanska AGCO Corporation för 600 miljoner euro. I affären ingår också Valtras dotterbolag Sisu Diesel, men inte Valtras skogsmaskiner. Affären kräver ännu konkurrensmyndigheternas godkännande. Verksamheten vid Valtra fortsätter som hittills.
AGCO Corporation är ett amerikanskt bolag och en av världens största producenter av lantbruksmaskiner. Av koncernens varumärken är traktorn Massey Ferguson den mest kända i Finland. AGCO har sitt huvudkontor i Duluth i delstaten Georgia.
Omsättningen för AGCO var 2,9 miljarder dollar år 2002 men verksamheten visade upp en förlust på 82 miljoner dollar. Traktortillverkningen står för 58 procent av omsättningen i bolaget.
Omsättningen för Valtra har under de senaste 12 månaderna fram till 30 juni 2003 varit 900 miljoner dollar och vinsten under samma period 65 miljoner dollar. Valtra är den fjärde största traktortillverkaren i världen.
Spekulationerna om vem som skulle köpa Valtra gick heta under flera veckor. Kone fick anbud på Valtra också från ett inhemskt konsortium, bestående av en rad maskinföretag samt statliga intressen. Intresserade köpare har också hört av sig från Indien och Ryssland.
Tidigare uppskattningar om vilken köpesumman för Valtra kunde vara har rört sig kring 400-500 miljoner euro. Att köpesumman nu klättrat upp med 100 miljoner euro från uppskattningarna, tyder nog på att intresset för bolaget varit stort.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab