Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2003 / LF
Investeringsstöd för trivselburar föreslås
Från och med år 2012 gäller ett nytt direktiv för värphöns. Den största ändringen direktivet medför är att det blir förbjudet att ha fjäderfä i oinredda burar. Det nya direktivet leder till att närmare 90 procent eller 2,8 miljoner värphönsplatser måste byggas om helt eller förnyas till väsentliga delar före år 2012.
En av jord- och skogsbruksministeriet tillsatt arbetsgrupp har diskuterat hur man bäst stöder den inhemska äggproduktionen och minimerar de extra investeringskostnader som direktivet kommer att orsaka. För att detta arbete ska komma igång snabbt föreslår arbetsgruppen att investeringsstöd från och med nästa år beviljas för investeringar som syftar till att utvidga eller förnya produktionsmetoderna enligt EU:s direktiv.
På så sätt skulle utvidgningar och investeringar stödas inte bara i golvhönshus utan också i fråga om trivselburar. Stödet för en enskild investering föreslår arbetsgruppen att kan vara högst 840.000 euro.
Vidare anser arbetsgruppen också att en tillräcklig produktion av unghöns som lämpar sig för golvhönshus och hönshus med spaltgolv i flera våningar ska främjas med investeringsstöd.
Ministeriets arbetsgrupp ser det nationella stödet som en metod för att på ett kontrollerat sätt främja näringens anpassning till den nya situationen. För att sporra producenterna att satsa på produktionsmetoder som följer EU:s direktiv föreslår man ett nationellt tilläggsstöd för att täcka de kostnader som uppstår av att ägg som produceras med nya, dyrare metoder säljs till samma pris som ägg från värphöns i konventionella burar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab