Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2003 / LF
Salmonella i tre svinhus i svenska Österbotten
- Det finns ingen orsak till panik, kommenterar länsveterinär Matti Nyberg uppgifterna om att man hittat salmonellabakterier hos tre svinfarmer i Österbotten. Två av dem finns i Korsholm och en i Nykarleby. Även om salmonella finns naturligt omkring oss har den sällan kommit in i djurgårdarna vilket tyder på god kontroll.
- Även om kontrollen är god finns det alltid skäl att göra den ännu bättre, anser veterinär Matti Nyberg och uppmanar höns-, ägg- och köttproducenter till ännu större försiktighet.
Man vet inte hur länge de smittade svinfarmerna i Österbotten haft salmonella. Bakterierna avslöjades i samband med en rutinkontroll i slakteriet.
- Man måste alltid se upp för salmonellan eftersom bakterien kan finnas nästan var som helst i omgivningen. Svinfarmaren borde själv byta skodon då han går in i djurstallen. Gäster bör alltid ta på sig skyddskläder.
- Det är ett bra system att låta djuren gå utomhus, men det har sina risker. Man borde desinficera stallarna då grupper byts ut. Farmarna har nog informerats om vad de borde göra för att skydda sina djur.
Staten erlägger kostnaderna för provtagningar, men för reningsåtgärder i stallena svarar farmaren själv. Och det kan bli dyrt. Eventuellt måste hela djuruppsättningen destrueras.
- Som farmare skulle jag inte sova gott om nätterna ifall djuren inte var försäkrade. Via mejerierna eller slakterierna är det möjligt att ta en rätt förmånlig gruppförsäkring, uppger länsveterinär Matti Nyberg.
Någon smitta i fodret har inte påträffats hos de drabbade gårdarna. Foderkontrollen och den s.k. positivlistan har fungerat bra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab