Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2003 / LF
Skärpta krav på slakt av sjuka djur
EU skärper bestämmelserna för slakt av sjuka djur. Man vill bl.a. förhindra att sjuka djur eller djur för nödslakt förs till slakterier som handskas med kött som går till livsmedel. De skärpta direktiven torde träda ikraft från början av år 2006. Jord- och skogsbruksministeriet samt Livsmedelsverket inleder på hösten ett samarbetsprojekt för att anpassa slaktdirektiven på nationell nivå.
Man kommer, enligt direktivförslaget, också framledes att kunna föra djur som skadats till nödslakt. Enligt biträdande avdelningschef vid ministeriet, Veli-Mikko Niemi, är det ännu oklart vad som slutligen menas med skadat djur.
- Ett brutet ben är en klar skada, men kan man se det som en skada om livmodern kommit ut i samband med kalvning?
EU:s hygienlagstiftnings målsättning är att ytterligare förbättra säkerheten hos livsmedel. Med direktiven vill man även förbättra säkerheten på biprodukter som går till djurfoder.
Enligt nuvarande praxis granskar övervakningsmyndigheterna djurkropparna innan de går till människoföda. Endast sådant skött från sjuka djur som måste upphettas används som livsmedel. En del sjuka djur, t.ex. sådana som drabbats av kalvningsförlamning, måste avlivas på gården och därefter behandlas som biprodukt.
De nya EU-direktiven kom inte som någon överraskning för den finländska slakteriindustrin som beslutat att upphöra med slakten av sjuka djur redan från början av nästa år. Då måste alla sjuka och skadade djur avlivas på hemgården.
- Uppsamlingen av kroppar från sjuka djur för destruktion kommer, om ministeriet går med på saken, att ske på samma sätt som insamlandet av nöt- och fårkroppar idag, säger direktör Lea Lastikka vid Livsmedelsförbundet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab