Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2003 / LF
Genteknikstrategi fastslagen i Finland
Genteknikstrategin för jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde är nu klar. I strategin och åtgärdsprogrammet som baserar sig på strategin har man slagit fast centrala principer, målsättningar och åtgärdsförslag för användningen av genteknik under åren 2003-2007.
Målet med strategin är en kontrollerad användning av nya gentekniska metoder på ett tryggt och etiskt sätt. Utgångspunkten bör vara bevarandet av livskraften för olika produktionsformer inom lantbruket, en hållbar användning av naturresurser, produkternas säkerhet och höga kvalitet, verksamhetens öppenhet och en effektiv övervakning av verksamheten.
I strategin poängteras att användningen och marknadsföringen av genetiskt modifierade produkter kräver att de har godkänts på förhand genom en särskild metod. I den här metoden bedöms produkternas säkerhet med tanke på människor, djur och miljön. Beslutet att godkänna en produkt baserar sig på vetenskaplig riskbedömning och tar i beaktande etiska synpunkter. Genmodifierade produkter och produkter framställda av dessa ska märkas på ett ändamålsenligt sätt och produktionskedjorna ska gå att spåra.
I strategin ingår ett åtgärdsprogram för åren 2003-2007. I det här programmet specificeras centrala målsättningar och åtgärder för växt- och djurproduktionen, skogsnäringen, fiskerinäringen, viltvården och livsmedelsproduktionen. I programmet finns också målsättningar och åtgärder för hur man skall ta hänsyn till kunden och kontrollera miljöverkningarna.
Odlingsarealen av genetiskt modifierade odlingsväxter har vuxit globalt cirka 10 procent per år. Under år 2002 var arealen 58,7 miljoner hektar. I Finland har genmodifierade växtsorter hittills inte godkänts för odling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab