Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2003 / LF
EU-nej till GMO-fritt i österrikisk delstat
EU har förkastat den österrikiska delstaten Oberösterreichs anhållan om att få bli GMO-fri zon. Därmed visar EU-kommissionen att man inte tolererar GMO-fria regioner. Det är samtidigt en signal till USA att kommissionen menar allvar med att öppna EU för gengrödor.
Provinsregeringen i Oberösterreich beslöt senaste år att förbjuda gengrödor på sitt område för tre år. Motiveringen var att frågan om samexistens mellan odlingar med gengrödor och konventionella odlingar inte har gått att lösa.
Beslutet måste underställas EU-kommissionen för att få laga kraft. Enligt kommissionen har delstatsmyndigheterna inte lagt fram några vetenskapliga argument som skulle stöda ett undantag från den europeiska lagstiftningen.
EU-kommissionen anser att förbudet strider mot EU-principen att produkter som har godkänts i unionen måste vara tillgängliga på varje alla marknader. Enskilda länder och regioner kan stoppa en produkt bara genom att hänvisa till ett specifikt problem eller presentera nya bevis för att den är skadlig.
Trots det avvisande beslutet från Bryssel väntas Oberösterreich hålla fast vid sitt beslut. Ett flertal europeiska regioner smider liknande planer som Oberösterreich. Bland annat i Italien finns ett omfattande stöd för motsvarande projekt.
Tisdagens beslut kan avskräcka fler lokala myndigheter från att införa restriktioner för gengrödor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab