Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2003 / LF
EU hoppas på Cancun
Nästa veckas onsdag inleds det fyra dagar långa WTO-toppmötet i Cancun. Mötet har en avgörande betydelse för ett nytt frihandelsavtal. Både EU och USA hoppas på ett genombrott, trots fortsatta meningsskiljaktigheter.
USA och EU har enats om en gemensam förhandlingsposition. Ändå företräder parterna helt olika utgångspunkter inför de agrara förhandlingarna, sade EU:s handelskommissionär Pascal Lamy senaste tisdag.
Lamy underströk att man därför inte kan tala om en strategisk allians mellan USA och EU. Ett visst samförstånd mellan EU och USA är emellertid en nödvändighet för att nå framsteg.
- Någon garanti för ett lyckat resultat är det emellertid inte, tillade han.
Japan meddelade på onsdagen att man är beredda att stöda EU. Tillsammans med Schweiz, Norge och Sydkorea vill japanerna kämpa för ett multifunktionellt jordbruk där mjuka värden som miljö och lantbrukstraditioner balanserar upp de strikt handelspolitiska åtgärderna som Cairns-gruppen och USA förfäktar.
Japan tar däremot avstånd från EU:s krav på ett globalt namnskydd för regionala livsmedel. EU vill skydda 41 regionala produkter, mestadels ostar och viner från medelhavsländerna. Det betyder att japanerna inte längre skulle få sälja camembert från Hokkaido.
USA gillar inte det europeiska namnskyddet, som kan bli ett problem i Cancun. Trots detta tror amerikanerna att toppmötet erbjuder goda chanser till framsteg i Doha-rundan. Amerikanerna vill bland annat avveckla importtullarna för agrarprodukter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab