Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2003 / LF
EU drar Australien inför WTO-panel
EU har anhållit om att WTO:s panel för handelstvister ska avgöra om Australiens rigorösa karantänsbestämmelser motsvarar reglerna för världshandeln. Australien förbjuder importen av en rad viktiga agrarprodukter med hänvisning till att man inte vill släppa in främmande växt- och djursjukdomar. EU anser att Australien bedriver protektionism.
Australien hör till de länder i Cairnsgruppen som ivrigast kräver att världshandeln med agrarprodukter ska släppas fri. Men samtidigt förbjuder man införseln av en lång rad agrarprodukter från EU och övriga världen. Det saknar logik, menar EU-kommissionen.
Karantänsbestämmelserna omfattar allt från tomater till färska citrusfrukter, äpplen, persikor, nektariner, gurka, sallat, morötter, aprikoser, svinkött och kött från fjäderfä. För importen av svinkött ställs synnerligen restriktiva krav. Australien godkänner endast import av benfritt dansk svinkött som dessutom måste genomgå en värmebehandling.
Värmebehandlingen måste utföras i Australien. Regeringen har inte angivit någon orsak till att åtgärderna inte får genomföras i exportlandet.
Enligt EU:s handelskommissionär Pascal Lamy blockerar den australiensiska regeringen införseln av viktiga handelsprodukter med hänvisning till karantänsbestämmelserna. Det saknas vetenskapliga belägg för att bestämmelserna skulle vara nödvändiga, tillägger Lamy.
EU har länge fört konsultationer om problemet med representanter för Australiens regering, men samtalen har avbrutits utan resultat. Nu ska WTO ta ställning till legaliteten i Australiens handlande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab