Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2003 / LF
EU:s mjölkmarknad på väg att stabiliseras
Utbudet på mjölk i EU sjunker något snabbare än väntat på grund av torkan. Expansionen på mjölkmarknaden har därmed avstannat vilket väntas ge utslag i form av stabilare priser. Priserna kommer emellertid att stanna på en nivå som motsvarar situationen i medlet av 1990-talet, skriver den tyska marknadscentralen ZMP.
I slutet av maj nådde mjölkinvägningen i EU sin säsongkulmination. Sedan dess har mängderna sjunkit något snabbare än normalt för årstiden. Enligt preliminär statistik uppgick mjölkleveranserna i EU till totalt 65,6 miljoner ton för perioden januari till juli. Mängden motsvarar det första halvåret i fjol.
Marknaderna för smör och skummjölkspulver är också stabila, skriver ZMP. Däremot stiger konsumtionen av ost.
På grund av torkan har flera viktiga regioner haft problem med fodertillgången. Det är ännu oklart hur detta påverkar leveranserna under den närmaste tiden. För närvarande förefaller det som om tillväxten på marknaden skulle ha avstannat, skriver ZMP.
Också utanför Europa har mjölkmarknadens expansiva tendens planat ut. I de östeuropeiska länderna har mjölkproduktionen tydligt drabbats av torkan. Också i USA noteras för första gången sedan hösten 2001 en negativ tendens. Experterna tolkar det emellertid inte som en trendvändning.
Enligt ZMP kommer det ännu att dröja innan stabiliseringen av mjölkmarknaden tar sig uttryck i stigande priser. Man betonar att mjölkproducenterna i EU måste nöja sig med en lägre prisnivå ännu en tid. Detta gäller också producenter utanför EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab