Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.7.2003 13:12:07 / Agrolink
Fårbönder i Finland vakar mot varg

Natt efter natt håller jägare vakt i Kallträsk i finländska Österbotten, där ett trettiotal tackor och lamm rivits av varg.

Jägarna från trakten har frivilligt ställt upp för att hålla vakt över Marja-Terttu Ylinens hage där vargen varit framme och rivit djur i två attacker de senaste veckorna. Men sedan vakttornet släpades dit för drygt en vecka sedan har vargen inte synts till. Däremot har den observerats och spårats på annat håll i trakten, skriver Vasabladet.
Efter att ha rivit 15 djur hos Marja-Terttu Ylinen förra helgen dök vargen upp i grannen Miko Pitkäkoskis hage och rev lika många där. I onsdags hittades fler djur rivan i Honkajoki, tre mil bort fågelvägen. Så frågan är om vargen över huvud finns kvar i trakten.
 
Skyddsjakt godkänd
Men Marja-Terttu Ylinen som har 170 får tar inga risker. Hon vill inte mista fler djur. Men att vaka varje natt ända till i mitten av september håller inte. Hon hoppas att vargen är död innan dess. Polisen i Närpes härad har nämligen givit klartecken till att vargen skjuts om den tas på bar gärning. Någon generell rätt att jaga vargen finns inte.
Senast en varg sköts i området var 1984, då också får revs, skriver lantbruk.com.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab