Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
25.7.2003 / LF
Beslutet om 141:an sköts upp
Vid de förhandlingar som sent på tisdag kväll fördes i Bryssel mellan jord- och skogsbrukminister Juha Korkeaoja (cent.) och jordbrukskommissarie Franz Fischler nåddes inget resultat.
Efter mötet var minister Korkeaoja missnöjd över att förhandlingarna hade brutit samman.
- Jag är besviken över att vi inte kunde nå en lösning inom det tidtabell vi hade satt upp, säger Korkeaoja i en kommentar till LF på onsdagen.
Såväl kommissionen som Finland hade hoppats på att nå en lösning före semesterperioden. Men Korkeaoja konstaterar att man även nådde framsteg inom vissa frågor, bland annat gällande det förhöjda investeringsstödet och sättet på vilket stödfullmakterna skall beräknas inom olika produktgrupper.
- Men inget är förstås klart förrän hela stödpaketet är godkänt, påpekade Korkeaoja.
De största meningskiljaktligheterna vid förhandlingarna gällde hur länge stödsystemet skall vara i kraft, nivån på stödet och huruvida stödet skall minska med tiden.
Förhandlingarna tar nu en paus i augusti under kommissionens semesterperiod och återupptas på tjänstemannanivå i början av september. Finland lovade att skicka en del nya kalkyler om stödets inverkningar till kommissionen under augusti månad.
Följande möte mellan minister Korkeaoja och Fischler kommer att ske i slutet av september i den italienska staden Taormina i samband med ett inofficiellt ministerrådsmöte.
Producentorganisationerna SLC och MTK träffade jord- och skogsbruksministern i måndags innan han reste till Bryssel och varnade då de finländska förhandlarna för att ge efter vid förhandlingarna.
Enligt SLC-ordförande Holger Falck var jord- och skogsbruksministerns agerande helt i linje med de tidigare överenskommelserna.
- Det som kommissionen erbjöd i detta skede var inte tillfredsställande. Vi utgår från att förhandlingarna under hösten kommer att ge ett bättre resultat.
Men Holger Falk hoppas också på att förhandlingarna inte kommer att dra lika långt ut på tiden som de senaste förhandlingarna om 141:an för fyra år sedan. Då nåddes ett resultat strax före jul.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab