Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
25.7.2003 / LF
Dags att granska flyghavresituationen
Flyghavre är ett större gissel än man kunde tro. Enligt myndigheternas uppgifter är ca 12 procent av åkerarealen förorenad av ogräset flyghavre - det betyder ca 270.000 hektar. I praktiken handlar det om ännu större arealer.
- Kombinationen regn och värme gör att flyghavren grott bra och syns bra. Nu är det läge att kontrollera odlingarna, säger agrolog Eero Heino hos frökontrollenheten vid Kontrollcentralen för växtproduktion.
Då den nya lagen och den nya förordningen om flyghavre trädde i kraft den 1 maj i år har myndigheterna ökat resurserna för information i saken. Anmälningsplikten finns kvar från den tidigare lagen från år 1976, men det nya är de sanktioner som finns inskrivna i den nya lagen. Underlåtenhet att anmäla och åtgärda flyghavre kan nämligen leda till sänkta stöd.
- Flyghavrefrågan handlar om att göra en insats för både egen och allmän nytta. Bekämpar man inte flyghavre blir skörden lägre, stöden riskerar minska och flyghavren är fortfarande kvar på åkrarna. Dessutom blir det problem med utsäde, säger Heino som vill uppmärksamgöra odlarna på effektiverad flyghavrebekämpning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab