Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.7.2003 / LF
EU planerar bred debatt om betodlingen
EU-kommissionär Franz Fischler vill i höst lägga fram ett förslag med olika optioner och deras konsekvenser för sockerbetsodlingen. Avsikten är att starta en bred debatt om den europeiska sockerordningens framtid.
Fischler redogjorde för sina planer inför Europaparlamentets agrarutskott. Enligt Fischler blir tågordningen densamma som vid diskussionen om mjölkreformen. Då presenterade kommissionen fyra olika alternativ, så kallade optioner, och deras konsekvenser för produktionen och marknaden.
Den exakta tidpunkten för lanseringen av optionerna för sockerordningen preciserade Fischler inte. I september ska kommissionen lägga fram strategier för områdena tobak, olivolja och bomull. I papperet ska de väsentliga elementen för reformerna inom dessa områden presenteras.
Agrarkommissionär Franz Fischler har sagt att EU gärna stöder sina betodlare. Däremot måste industrin klara sig på egen hand. Det kan tolkas som att Fischler gärna skulle se en reform för att utsätta sockerindustrin för mer konkurrens. Särskilt i Tyskland har de stora sockerföretagen delat upp marknaden för att inte konkurrera med varandra.
I Europa produceras betsocker på 1,8 miljoner hektar. Störst är den tyska sockerbetsodlingen med 449.000 hektar. Frankrike har 386.000 hektar och Italien 223.000 hektar. I Finland odlades sockerbetor på 34.000 hektar under säsongen 2001/2002.
EU-kommissionen räknar med att sockerbetskvoterna detta år måste sänkas väsentligt i EU-15-länderna. Också de senaste två åren har kvoterna minskats då exportstöden har nått taket för GATT-överenskommelsen.
Alla är inte eniga med kommissionen och hänvisar till att missväxten i Mellaneuropa allvarligt kan reducera skörden. Beslutet om en sänkning av kvoterna ska tas i september.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab