Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.7.2003 / LF
"Bortfall i sockerpris bör kompensera till fullo"
För att garantera den inhemska sockerproduktionens framtid bör möjliga prissänkningar till följd av WTO-förhandlingarna kompenseras till fullo. Det här anser forskare Ellen Huan-Niemi vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, MTT.
Enligt henne kan sockerbetsindustrin och odlarna inte klara sig utan stöd från EU, eftersom produktionen av betsocker är nästan dubbelt dyrare än att producera rörsocker.
Av de fyra huvudalternativ som lagts fram som möjliga sätt att förnya EU:s sockerpolitik skulle alternativet där produktionskvoterna bevaras och kombineras med en måttlig sänkning av det administrativa priset på socker vara bäst för Finlands del, säger Huan-Niemi.
Sockerskörden i Finland under 1990-talet var i medeltal 4,5 ton vitt socker per hektar, då motsvarande siffra i hela EU var 7,7 ton, i Frankrike över 10,0 ton och även i Sverige 6,5 ton per hektar. Därför skulle en sänkning av sockerpriset vara ett hårdare slag mot den finländska odlaren än exempelvis en fransk kollega.
Frankrike, Tyskland och Storbritannien, Europas stora sockerproducenter, är för att prissänkningen kompenseras på basen av skörden per hektar, men det är enligt forskaren ett dåligt alternativ för Finland. Ett stöd baserat på skörden kompenserar nämligen inte dåliga produktionsförhållanden, utan skulle i Finland minska stödet till det lägsta i hela EU.
Huan-Niemi poängterar att nedskärningarna bör kompenseras till fullo och att man bör ta hänsyn till odlingsförhållandena. I dag består sockerbetsodlarens inkomster i Finland i högre grad av stöd än i de övriga EU-länderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab