Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.7.2003 / LF
GMO-märkning slogs fast av lantbruksministrarna
EU:s lantbruksministrar antog på tisdagen nya regler för gentekniskt förändrade livsmedel. Reglerna ska bana väg för nya gengrödor i EU, menar kommissionen. Konkret innebär beslutet att gentekniskt förändrade livsmedel och djurfoder måste förses med en klar och tydlig märkning på etiketten. De nya reglerna innebär bland annat stränga krav på att GMO-material inte av misstag blandas i konventionell eller ekologisk råvara. Högst 0,9 procents kontamination tillåts.
För organismer som är godkända av EU:s vetenskapliga expertis, men som ännu inte har fått politiskt tillstånd, gäller tillsvidare en övre gräns på 0,5 procent, som senare ska sänkas till noll.
Föreskrifterna kräver ny märkning av tusentals produkter inom EU. Hittills har man till exempel krävt märkning av genmajs och -soja, men i framtiden måste också avledda produkter som raffinerad majsolja märkas. Tillverkare och leverantörer måste också offentliggöra all information om hanteringen av GMO.
De nya reglerna väntas göra det möjligt att upphäva det fem år gamla stoppet för nya gengrödor i EU. USA har häftigt kritiserat EU:s genmoratorium som man anser att strider mot WTO-reglerna. De nya märkningsreglerna motsvarar kraven från de sex EU-länder som starkast har vägrat att tillåta nya gengrödor. Om regelverket i praktiken öppnar vägen för gengrödor är emellertid inte hundraprocentigt klart. Gång på gång har nya meningsskiljaktigheter dykt upp som skjuter frågan på framtiden.
Inom den franska delegationen lät man förstå att beslutet att upphäva moratoriet tas först efter att reglerna slutligen har trätt i kraft. Tidigare på sommaren krävde Frankrikes president Jaqcues Chirac att varje EU-land för sig bör få besluta om man håller fast vid moratoriet eller inte.
Tysklands lantbruksminister Renate Künast efterlyste klara EU-regler för odlingen av gengrödor med avseende på kontamineringsrisken för angränsande ekologiska odlingar. Dessutom måste ansvarsfrågorna ännu klarläggas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab