Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.7.2003 / LF
Agrarreformen får ris och ros
De europeiska lantbruksministrarnas kompromiss om agrarreformen har tagits emot med blandade känslor. På många håll stöter reformen på häftig kritik. Flera kritiker anser att de valfria stödoptionerna hotar medföra en åternationalisering av den gemensamma lantbrukspolitiken CAP.
Den franske lantbruksministern Hervé Gaymard understryker att de viktigaste elementen från den gamla CAP har förblivit intakta. Stödet till de franska bönderna kommer inte att minska och på lång sikt försvarar reformen lantbrukets intressen, tillägger han.
USA uttrycker sig försiktigt positivt om kompromissen. Beslutet innebär ett nödvändigt steg framåt, vilket förhoppningsvis kommer att återspegla sig i de fortsatta WTO-förhandlingarna, heter det i ett gemensamt ställningstagande från lantbruksminister Ann Veneman och USA-chefsförhandlaren Robert Zoellick.
Politikernas positiva omdömen delas inte av alla producentorganisationer. De europeiska takorganisationerna Copa och Cogeca ger uttryck för en stor besvikelse hos den europeiska lantbrukarkåren. Det europeiska lantbrukets konkurrenskraft är i fara, framhåller organisationerna.
Den tyske producentordföranden Gerd Sonnleitner sparar inte på kritiken. Enligt Sonnleitner får reformen katastrofala följder. Producentorganisationen DBV räknar att enbart de tyska mjölkbönderna förlorar 1,5 miljarder euro på omställningen. Det hotar existensen för många familjejordbruk, menar Sonnleitner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab