Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
1.7.2003 / ÖSP

Styrelsen för Österbotten svenska producentförbund har bekantat sig med det beslut som EU: s jordbruksministrar fattat om EU:s jordbrukspolitik. Beslutet är egentligen ett tillägg till Agenda 2000 överenskommelsen, som ännu inte förverkligats fullt ut. Styrelsen konstaterar att följderna av beslutet inte är lika långtgående som i det ursprungliga förslaget, men att det fortsättningsvis finns problem på vilka man bör hitta särlösningar. De direkta följderna av beslutet kan mätas med inkomstbortfall, men det är i de indirekta verkningarna av beslutet som den stora osäkerheten finns. Deras effekt kommer först senare att märkas. Ett beslut ger jordbruksnäringen bättre möjlighet att nu planera för framtiden - i motsats till den osäkra situation som rått de senaste månaderna.

 

Det största problemet i förslaget har varit den totala frikopplingen av produktionsstöden. Enligt beslutet kan medlemsländerna välja olika alternativ för frikopplingen av CAP-stöden. Styrelsen anser att man bland de olika alternativen bör söka det alternativ som tryggar en fortsatt aktiv lantbruksproduktion och som möjliggör en utveckling av lantbruksnäringen. Finland bör även arbeta för att produktionsstöden ska bibehållas hos de aktiva producerande gårdarna för vilka beslutet medför bl.a. prissänkningar. Finlands målsättning bör även vara att garantera en inhemsk produktion av nötkött. Beslutet medför fortsättningsvis de största problemen för unga producenter och jordbrukare som utvecklar sina gårdar. I dessa fall bör sådana lösningar hittas, som ger möjlighet till en strukturutveckling och en rörelsefrihet när det gäller att välja produktionsinriktning. Styrelsen kan också konstatera att kommissionens löfte om en förenkling av stödbyråkratin inte har besannats för Finlands del i och med beslutet.

 

Förhandlingarna fortsätter nu på nationell nivå. Styrelsen anser att det är fel att EU tar sådana beslut som innebär att ett medlemsland måste söka särlösningar och med särlösningar upprätthålla en inhemsk jordbruksproduktion. Finland har under tre toppmöten fått ett godkännande i att jordbruksproduktionen bör bibehållas på de mindre gynnade produktionsområdena. Det nordliga stödet och en förlängning av artikel 141 blir allt viktigare för det finländska jordbrukets lönsamhet. ÖSP: s styrelse uppmanar därmed statsmakten att vidta åtgärder för att lantbruksinkomsten inte ska sjunka, samt att fortsätta förhandlingarna om en förlängning av artikel 141.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab