Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
27.6.2003 / LF
Enighet om EU:s agrarreform uppnåddes
Efter en lång natt enades EU:s agrarministrar på torsdagsmorgonen om en reform av EU:s lantbrukspolitik. Genom att avstå från de planerade prissänkningarna för spannmål gav kommissionen framför allt efter för de franska kraven.
Beslutet bygger på ett nytt kompromissförslag från kommissionen. Det nyaste förslaget beaktar de väsentligaste kraven från Frankrike, som in i det sista motsatte sig ett systembyte i den europeiska lantbrukspolitiken.
Strax efter mötet konstaterade EU-kommissionens talesman Gregor Kreuzhuber att grunderna för den europeiska agrarpolitiken radikalt ändras för de följande tio åren. Reformens kärnpunkt är den kontroversiella frikopplingen, men EU-kommissionär Franz Fischler tvingades till reträtt på många punkter. Framför allt avstår Fischler från sitt krav att sänka interventionspriset för spannmål med fem procent.
Frikopplingen bli endast partiell så att en fjärdedel av spannmålsproduktionen kan förbli produktionskopplad. På den animala sidan beviljas talrika undantagsmöjligheter. Inom nötproduktionen får en del av stöden fortfarande kopplas till produktionen.
Mjölkstödet frikopplas efter det att mjölkreformen genomförts 2008-2009. Enskilda länder kan frivilligt frikoppla tidigare.
Varje land kan bestämma om man frikopplar lantbruksstöden helt eller delvis från början av januari 2005.
Stödet för spannmålstorkning ska fortfarande utbetalas på basen av odlingsarealen. Stödet kommer till och med att höjas något.
Ministrarna godtog också kommissionens förslag om modulering, som från år 2005 ska styra över en del av de direkta lantbruksstöden till landsbygdens utveckling. År 2007 ska fem procent av stöden moduleras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab