Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
27.6.2003 / LF
Producenterna lägger sitt hopp till det nationella stödet
Även om den kompromiss som jordbruksministrarna och lantbrukskommissionär Franz Fischler enades om på torsdagen är betydligt lindrigare än kommissionens ursprungliga förslag måste förlusterna för det finländska jordbruket kompenseras med nationellt stöd, säger producentorganisationerna SLC och MTK efter en överläggning om förhandlingsresultatet på torsdagen.
Mjölkproducenternas förluster blir större än i Agenda 2000 men i alla fall något mindre än i kommissionens ursprungliga förslag. Interventionspriserna på spannmål minskas inte jämfört med Agenda 2000 och torkningsstödet för spannmål och oljeväxter höjs. För nötköttet finns det tre alternativ att välja mellan enligt kompromissförslaget: att binda hela dikostödet och 40 procent av slaktstödet till produktionen, att binda slaktstödet helt till produktionen eller att binda 75 procent av tjurstödet. Enligt uppgift kan man emellertid välja bara ett av de här alternativen.
Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) sade i en första kommentar efter mötet att Finland kan leva med lösningen.
- Det positiva är att Finlands problem erkändes fastän förlusterna inte kompenserades till alla delar, sade ministern.
Enligt Juha Korkeaoja är produktionen i framtiden beroende av en tillfredsställande lösning på en fortsättning av 141-stödet. Finland har kommit överens med EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler om att 141-förhandlingarna ska leda till resultat inom juli månad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab