Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 17.4.2024
 Grattis Otto
27.6.2003 / LF
Rådjuren är ett stort problem på Åland
Den kraftiga rådjursstammen håller på att medföra katastrofalt stora skador för det åländska skogsbruket. Enligt riksinventeringen är upp till 40 procent av den åländska skogen skadad av rådjur och även älg.
På flera områden har skogsägarna till följd av rådjursbetning tvingats till flera omplanteringar. Ändå finns det inga garantier för ett lyckat resultat.
- Visst känns det tröstlöst när man planterar om ett skifte för andra gången och rådjuren står på berget intill och väntar på ett nytt skrovmål, kommenterar Torbjörn Björkman som är en av Ålands Skogsvårdsförenings tre instruktörer.
Ändå är det stora lokala variationer beträffande rådjursskador också inom Åland. Allra värst drabbat är västra Åland och särskilt byarna Gottby i Jomala och Torp i Eckerö.
- Där är det svårjagad terräng och det märks också på de omfattande rådjursskadorna, påpekar skogsbruksinstruktör Leif Helin.
Hjortdjursskadorna är ingalunda ett problem enbart för skogsskötseln. Också många specialodlingar drabbas. Därför har både Skogvårdsföreningen och Ålands Producentförbund föreslagit för landskapsstyrelsen att man ökar avskjutningen genom att bland annat slopa licenstvånget för rådjursjakt.
Sedan länge skjuts över 5.000 rådjur per år, men enligt skogsfolket är detta inte tillräckligt.
- Det borde under flera år skjutas 6.000-7.000 rådjur per år, anser landskapsforstmästare Mikael Sandvik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab