Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
27.6.2003 / LF
Orättvisa värderingsgrunder för älgskador påtalas
Samtidigt som älgskadorna steg, sjönk ersättningsnivån. Ersättningarna för skadad plantskog är idag ungefär 30 % lägre än de var innan värderingsgrunderna ändrades år 2001.
Kurt-Erik Stenbäck i Bäckby, Pedersöre, har i tjugo års tid representerat jägarna vid skadevärderingar efter älgens framfart. Han är samtidigt skogsägare. Stenbäck vill ge vägkost till kommande utvärdering av nuvarande system. Han påtalar de orättvisor han uppmärksammat under de två senaste åren.
- Det finns drabbade markägare som aldrig får ersättning. Bestämmelserna måste ändras.
Dels är det självrisken som Stenbäck ondgör sig över. Den ligger idag på en nivå om 252 euro. Självrisken räknas årligen, varför det finns skogsägare som gång på gång drabbas, men som aldrig kommer över nivån för att få ersättning.
Stenbäck representerar jägarna på en areal om 5.000 hektar. Området är svårt utsatt. Under tjugo år har mer än 100 skadeanmälningar lämnats in. Det är få skogsägare som aldrig drabbats.
- I det värst drabbade området har varenda markägare fått skador på sin skog. Som medeltal över hela arealen är det 60 % av markägarna som haft påhälsning av hungriga älgar. Andra hjortdjur har ännu inte bidragit nämnvärt till skadorna här i trakten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab