Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
26.6.2003 / SLC
EU:s jordbruksstöd

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC):

 

 

Frikopplingen av EU:s jordbruksstöd ger problem för Finland

 

 

Den frikoppling av stödet från produktionen som EU:s lantbruksreform innebär försämrar motivationen att producera, anser SLC. Det gäller framförallt arbetskrävande produktionsinriktningar som mjölk och nötkött. Med höga produktionskostnader och låga priser för husdjursprodukter är ett tillräckligt jordbruksstöd  ett villkor för fortsatt produktion. I stöden för nötköttsproduktionen kvarstår nu vissa alternativ som måste undersökas noggrant. Det är sannolikt att husdjursproduktionen minskar om man inte vidtar nationella stödåtgärder för att bibehålla intresset för produktionen.

 

Finland lyckades åstadkomma en förhöjning i det så kallade torkningsstödet för jordbruksgrödor liksom vissa ersättningar för rågodlingen, vilket är positivt.

Snedvridningen i fördelningen av EU:s jordbruksstöd, CAP-stödet, kvarstår dock. De stora jordbruksländerna med gynnsamma odlingsförhållanden erhåller mest jordbruksstöd enligt de nuvarande fördelningsprinciperna. Finlands krav på att höja den så kallade referensskörden, som är en beräkningsgrund för CAP-stödet, hörsammades inte.

Dessutom ändrades kommissionens förslag om att de inbesparade medlen från stödnedskärningarna skulle kunna omfördelas inom unionen. Stödet skulle bland annat ha gått till de mindre gynnade områdena, dit Finland hör, men i slutskedet av förhandlingarna ändrades förslaget så att bara 20 procent av medlen omfördelas. Resten stannar hos de enskilda medlemsländerna.

 

Nedskärningarna i EU:s reglerade priser på mjölk, smör och mjölkpulver gör att mjölkproducenterna förlorar ca 70 miljoner euro i förhållande till nuvarande situation. Förlusterna blir större än de beslut som Agenda 2000 skulle ha inneburit. EU:s priser på spannmål och nötkött sänks inte men producenterna förlorar, liksom mjölkproducenterna, på grund av de allmänna nedskärningarna i CAP-stödet.

 

Tilläggsinformation: ordförande Holger Falck 050 555 3711

                                  verksamhetsledare Tage Ginström 0400 601 510

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab