Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
19.6.2003 / LF
"Nonchalant kompromissförslag"
- Det ser illa ut för Finland, kunde SLC-basen Holger Falck konstatera efter att ha tagit del av de första rapporterna kring det kompromissförslag om EU:s lantbruksreform som kommissionär Franz Fischler och ordförandelandet Grekland lade fram för jordbruksministrarna i går.
- Det här är att nonchalera statsledarnas beslut under flera toppmöten om att det ska vara möjligt att idka ett lönsamt jordbruk i hela unionen.
Enligt uppgifter vid LF:s press-läggning skulle kompromissförslaget gå ut på att bara 30 procent av nötköttsstödet fortsättningsvis kunde bindas till djuren. Likaså kunde en fjärdedel av spannmålsstödet bindas vid arealen. Det skulle emellertid gälla bara speciellt missgynnade områden och förutsätta kommissionens godkännande.
Enligt förslaget skulle prissänkningarna på mjölk och spannmål i stort sett hållas kvar och rågen tas ut ur interventionssystemet.
- Priserna på brödsäd skulle visserligen bibehållas, men det gynnar främst de stora brödsädsländerna, dit Finland absolut inte hör, konstaterar SLC-basen. Om de här förslagen går igenom kommer de svårigheter, som producenterna har varnat för, att bli verklighet. Kompromissförslaget handlar i själva verket om symboliska eftergifter från kommissionen och löser inga problem.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab