Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
19.6.2003 / LF
Nytt försök att tackla EU:s agrarreform
EU:s lantbruksministrar återupptog på tisdagen de avbrutna förhandlingarna om den planerade agrarreformen. Agrarkommissionär Franz Fischler förde inofficiella samtal med de enskilda delegationerna ända in på småtimmarna.
På onsdagen ville Fischler lägga fram ett sista kompromissförslag. Enligt förhandsrykten vill Fischler bryta motståndet mot reformen genom att ge de enskilda länderna en större handlingsfrihet att själva gestalta sitt lantbruksstöd.
Förslaget var inte bekant vid LF:s pressläggning på onsdagen. Källor inom delegationerna uppgav att Fischler har tänkt sig att cirka en fjärdedel av stöden för spannmål och kött stannar utanför den kontroversiella frikopplingen. Men länder som vill gå längre får göra det.
Lösningen skulle fylla WTO-kraven. Frankrikes lantbruksminister sade före mötet att han kan svälja en reform som uppfyller WTO:s minimikrav men inte mer. Fransmännen uppges ha ställt sig på tvären ännu på tisdagskvällen.
De små länderna, bland annat Finland och Österrike, uttryckte massiva betänkligheter över reformens verkningar på mindre gynnade områden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab