Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
19.6.2003 / LF
FN-avtal om genmodifierade livsmedel träder i kraft
Det så kallade Cartagena-protokollet har ratificerats av 50 länder och kommer att träda i kraft på hösten. Protokollets syfte är att reglera export och import av genetiskt modifierade organismer. Ett mottagarland kan vägra att importera livsmedel som består av gentekniskt modifierade organismer.
Cartagena-protokollet förpliktar ett land som för första gången ska exportera en genetiskt modifierad organism till ett annat land att informera om sakförhållandet. Mottagarlandet får därefter avgöra om det accepterar att importera produkten. Den nationella lagstiftningen ska gälla i första hand. Länder som saknar nationell lagstiftning kan med stöd av protokollet fatta beslut om att tillåta eller vägra import av till exempel livsmedel som innehåller eller består av genetiskt modifierade organismer.
Genetiskt modifierade organismer som är avsedda för livsmedel eller foder ska märkas "kan innehålla" genetiskt modifierade organismer. Dessutom ska det finnas en uppgift om var ytterligare information om genetiskt modifierade organismer går att få.
USA vill i motsats till EU-länderna inte ha någon märkning. Detaljer kring märkningen ska beslutas inom två år från det att protokollet träder ikraft.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab