Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
19.6.2003 / LF
Otjänligt för potatisodlingarna
Jämfört med ett normalt år är odlingssäsongen i Sydösterbotten mycket försenad för potatisens del. Ett normalt år brukar potatisen vara kupad till midsommaren och plantorna 10-15 cm höga. För tillfället håller en del odlare fortsättningsvis på och sätter potatis.
Det här konstaterade potatisrådgivaren Jan Norrvik i måndags.
Det kalla och fuktiga vädret har gjort att bestånden är ganska ojämna. Det finns höga och låga plantor lite om vartannat.
- Den här väderlekstypen är också en bra grogrund för vissa sjukdomar. Redan i vintras hade vi vissa problem med Rattle och Mop Top virus.
Jan Norrvik säger att det inte behöver bli ett besvärligt år för de här virusens del, men för närvarande ser det ut att kunna bli det.
- Båda två är besvärliga sjukdomar och de förekommer i alla potatisområden i Finland, i mindre eller större skala. Forskarna söker efter sorter som skulle vara motståndskraftiga mot virusen, men det kommer att ta lång tid. Bintje, som i vanliga fall är en rätt svårodlad sort, har visat sig ha bättre motståndskraft än andra sorter. Men också den sorten kan angripas.
De riktiga toppskördarna räknar Jan Norrvik med att inte kommer att synas i år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab