Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
19.6.2003 / LF
Baldersbrån ovanligt besvärlig i år
I år förekommer det ovanligt mycket av ogräset baldersbrå ute på fälten. Redan tidigt i våras var plantorna stora och kraftiga.
Enligt Patrik Erlund vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap beror den rikliga förekomsten delvis på att odlingsmetoderna håller på att förändras.
- Kraftiga förekomster av baldersbrå finns speciellt på direktsådda åkrar. Även lätta bearbetningsmetoder gör att baldersbrån får fotfäste.
En annan orsak till baldersbråns framgång är enligt Patrik Erlund det kalla och fuktiga vädret under våren. Fukten har gjort att ogräsen snabbt har haft möjlighet att börja växa. Samtidigt har det kalla vädret och den sena sådden gjort att de sådda grödorna varit långsamma i starten.
Endast ett bekämpningsmedel med den aktiva substansen metsulfuron-metyl har tillräcklig verkan mot så kraftigt utvecklad baldersbrå som nu finns på fälten. Tidigare har preparatet närmast använts i höstsäd, men får nu även användas i vårsäd.
När det gäller de allmänna förhållandena för ogräsbekämpningen är omständigheterna goda i år. Regn gör förstås att besprutningen måste skjutas upp men det fuktiga vädret gör att preparaten har god verkan. Det kalla vädret gör däremot att plantornas tillväxt är långsammare än normalt och därigenom blir också upptagningen av preparaten långsammare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab