Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.6.2003 08:29:02 / Agrolink
Samarbetet inom spannmålsbranschen intensifieras

Spannmålsbranschen har fått en egen samarbetsgrupp. Gruppens uppgifter är att bevaka och uppskatta spannmålsproduktionen, vidareförädlingen, forskningen inom branschen samt den inhemska och internationella spannmålsmarknaden. Gruppen kan om det behövs även ta ställning till utvecklingen inom branschen. Inom ramen för sina resurser kan gruppen dessutom delta i olika branschanknutna utvecklingsprojekt.

Samarbetsgruppen är statens samt branschföretagens och -organisationernas gemensamma samarbetsorgan. Verksamheten baseras på livsmedelsnäringens nationella kvalitetsstrategi och den därtill kopplade nationella spannmålsstrategin. Verksamheten finansieras till hälften av staten och till hälften av de övriga medlemmarna.

En förutredning av informations- och samarbetsbehoven inom spannmålsbranschen som gjorts på ministeriets initiativ visar att samarbetsgruppen anses nödvändig. Enligt undersökningen skulle samarbetsgruppens viktigaste funktioner vara att koordinera spannmålsbranschens gemensamma ärenden, att fungera som ett diskussionsforum och att bevaka branschens intressen. Undersökningen genomfördes i form av en enkät riktad till sammanlagt 164 personer som representerar organisationer kopplade till spannmålsbranschen.

Att bevara odlingen av spannmål och vidareförädlingsverksamheten i Finland är inte ett självändamål. Inte heller EU:s reformförslag i anknytning till mellangranskningen av CAP är ägnat att förbättra verksamhetsförutsättningarna för den finländska spann-målsproduktionen. Spannmål är trots allt basen för hela livsmedelskedjan och i våra förhållanden kan vi med tanke på livsmedelsbranschen som helhet inte förlita oss på en omfattande export.

EU:s utvidgning, frisläppandet av den internationella spannmålsmarknaden samt de ekonomiska förändringarna i Ryssland och de övriga östeuropeiska länderna skapar ett ökat behov av samarbete samt av systematisk och exakt information.

Dessa tankar har legat till grund då samarbetsgruppen bildade. En öppen och fördomsfri diskussion om den finländska spannmålskedjans nuläge och utveckling är just nu mer aktuell än någonsin.

Närmare information lämnas av:
handelsrådet Seppo Koivula, jord- och skogsbruksministeriet, (09) 160 52 968 / 040-541 87 35 överinspektör Martti Patjas, jord- och skogsbruksministeriet, (09) 160 54 284 / 040-751 84 16


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab