Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
18.6.2003 / SLC
Finlands särförhållanden

Finlands särförhållanden är inte beaktade i kompromissförslaget om jordbruksreformen

Det kompromissförslag om EU:s jordbruksreform som ordförandelandet Grekland presenterade onsdag förmiddag beaktar inte de speciella förhållanden som den finländska jordbruksproduktionen måste leva med, anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, efter att ha bekantat sig med innehållet.
Förslaget innehåller fortsättningsvis sänkningar av producentpriserna på mjölk och spannmål, samtidigt som rågen blir utan garantipris. Kompromissförslaget innebär alltjämt en sänkning av garantipriset på korn, vilket drabbar Finland speciellt hårt, eftersom kornet utgör det viktigaste spannmålsslaget hos oss. Vetepriset hålls oförändrat enligt förslaget, men det gynnar närmast de högproducerande länderna i Centraleuropa.
Enligt reformförslaget skulle EU:s jordbruksstöd i huvudsak utbetalas utan bindning till produktionen och eftergifterna i kompromissförslaget är fortfarande helt otillräckliga på den punkten . I fortsättningen skulle i stort sett bara en fjärdedel av stödet vara bundet till produktionen, och det till och med det bara på vissa villkor.
SLC hade utgått från att områden i unionen med ogynnsamma odlingsförutsättningar, de så kallade LFA-områdena, hade fått ett bättre bemötande i kompromissförslaget. På detta syns inga tecken, vilket också strider mot unionens tidigare löften om att det ska vara möjligt att idka ett lönsamt jordbruk i hela EU.
SLC utgår nu från att jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja gör sitt yttersta för att den finländska jordbruksproduktionen tryggas i ett utvidgat EU.

Tilläggsuppgifter: ordförande Holger Falck  050 5553711
verksamhetsledare Tage Ginström 0400 601 510


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab